Νυδρί

Το Νυδρί έχει τον κοσμοπολίτικο αέρα που της χάρισε ο Ωνάσης όταν το 1963 αγόρασε το Σκορπιό που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Είναι η ντίβα της Λευκάδας. Το άγαλμα του Ωνάση στην παραλία  του Νυδριού μαρτυρά  την αγάπη των κατοίκων του για το μεγάλο Έλληνα μεγιστάνα. Απέχει 17 χλμ από την πόλη της Λευκάδας και βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού.Το Νυδρί είναι χτισμένο μέσα σ΄ένα καταπράσινο κάμπο, κατά μήκος της θάλασσας.Απέναντί του βρίσκεται το νησάκι Μαδουρή με το νεοκλασσικό αρχοντικό του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και το Σκορπιό του Ωνάση. Η παραλία του Νυδριού είναι το πιο δημοφιλές σημείο του οικισμού, καθώς από εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει  το ηλιοβασίλεμα.Το Νυδρί προτιμούν και όσοι ταξιδεύουν με σκάφος στο Ιόνιο αφού διαθέτει ασφαλές και σύγχρονο λιμάνι. Η τουριστική υποδομή στο Νυδρί είναι εξαιρετική με πολλά καταλύματα (ξενοδοχεία, δωμάτια, διαμερίσματα, στούντιο), εστιατόρια και ταβέρνες, εμπορικά καταστήματα και μαγαζιά για νυχτερινή διασκέδαση.

Αξιοθέατα στο Νύδρι
Μέσα στο Νυδρί υπάρχουν ταμπέλες που θα σας οδηγήσουν ύστερα από  2χλμ στους καταρράκτες στο Δημοσάρι, ένα από τα φυσικά  αξιοθέατα του νησιού. Η διαδρομή είναι υπέροχη γιατί είναι μέσα σ΄ένα κάμπο από ελιές και πλατάνια. Το μονοπάτι ξεκινά από τον οικισμό Ράχης και θα σας οδηγήσει στον πρώτο καταρράκτη που θα σας εντυπωσιάσει με τα απότομα βράχια του και τη φυσική κοιλότητα που σχηματίζει. Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια θα φτάσετε στο δεύτερο που είναι μεγαλύτερος από τον πρώτο και που θα σας συνεπάρει με τον ήχο του νερού του. Αν είναι μια μέρα καλοκαιριού με υψηλή θερμοκρασία μη διστάσετε να βουτήξετε στα δροσερά νερά του. Απέναντι επίσης από το Νυδρί, στον όρμο του Βλυχού βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε με καϊκι,  είτε ακολουθώντας το μονοπάτι που βρίσκεται 1 χλμ μετά τον οικισμό Γένι. Το μονοπάτι είναι δίπλα στη θάλασσα.Από το εκκλησάκι θα έχετε θέα όλο το Νυδρί και το νησάκι του Βαλαωρίτη, Μαδουρή. Στη διαδρομή σας για το εκκλησάκι,στο λόφο των Νυμφών θα συναντήσετε τον τάφο του αρχαιολόγου Νταίρπφελντ που είχε υποστηρίξει ότι η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη.
 
Αρχαιολογικοί χώροι
Ο αρχαιολόγος Γουλιέλμος Νταίρπφελντ υποστηρικτής της θεωρίας ότι η Λευκάδα είναι η Ιθάκη του Οδυσσέα και το παλάτι του βρισκόταν στο Νυδρί, εντόπισε σε ανασκαφές που έκανε στην πεδιάδα του Νυδριού στη θέση Στενό, Τύμβους Πρωτοελλαδικής περιόδου, τάφους κιβωτιόσχημους καθώς και λείψανα οικοδομημάτων που χρονολούνται από την προϊστορική εποχή ως τη ρωμαϊκή. Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι το Νυδρί έχει κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους.
 
Παραλίες στο Νυδρί
Η παραλία που υπάρχει στο Νυδρί έχει άμεση πρόσβαση από τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής και εκτείνεται από το Περιγιάλι μέχρι το Νυδρί. Για εξερεύνηση  συνιστάται η μικρή παραλία του Πασά που βρίσκεται λίγο πριν από το Νυδρί,στα ανατολικά της πόλης της Λευκάδας. Από το Νυδρί μπορείτε να πάρετε καραβάκι για ημερήσια εκδρομή στις παραλίες  στο Μεγανήσι, στις δύο παραλίες του Σκορπιού που έχουν δοθεί για κολύμπι στο κοινό, για το νεοκλασσικό σπίτι του Βαλαωρίτη στο νησάκι Μαδουρή και για τη σπηλιά στο Μεγανήσι που έβρισκε καταφύγιο το υποβρύχιο Παπανικολής